Disruptive Innovation

10 Vigtige om Disruption Innovation og Lean

Er der en sammenhæng mellem disruption og Lean? Compass CEO Niels Fester møder faderen til Disruptive Innovation, Harvard professoren Clayton Christensen… og blev meget overrasket.

Hvad har disruption med Lean at gøre? De fleste tænker på Lean i forbindelse med at øge effektivitet i virksomhedens opgaveløsning og processer. Men de færreste tænker på Lean i forbindelse med disruption. Fakta er imidlertid, at Toyota har over de sidste mange år disruptet hele bilindustrien. Toyota startede med disruption, sejrede, og er i dag Nr. 1 i verdens største produktionsindustri. Lær om det på Lean kursus.

10 vigtige om disruption og Lean

 • Hvad har Disruption og Lean til fælles?
 • Hvad er disruption?
 • Disruptive innovation skaber arbejdspladser?
 • Typer af disruktion
 • Hvor kan jeg lære mere?
 • Lean kursus
 • Agile og SCRUM

Hvad har disruption og Lean til fælles?

Havard professor og disruptive innovation guru Clayton Christensen lærte Niels Fester fra Compass hvorledes Toyota disruptede den amerikanske bilindustri. Med en ”low end disruption” strategi producerede de mindre og billigere biler som selv studerende havde råd til at købe. Og derfra gik de op i markedet for i dag at dominere selv luksussegmentet med deres Lexus. På den måde gjorde Toyota det samlede marked større. Og Toyota var på den måde med til at skabe rigtig mange arbejdspladser.

Hvad er disruption?

Hvad er disruption eller business disruption? I virkeligheden bruges begge ord om det mere korrekte “disruptive innovation”. Teorierne blev udviklet af Harvard professor Clayton Christensen der skrev fremragende bøger om emnet. Professoren var fascineret af hvordan små virksomheder, med få midler, kunne bringe store koncerner til konkurs, og hvordan dette tilsyneladende sker igen og igen. Ud af det kom teorierne om disruption, eller nærmere betegnet disruptive innovation. Teorier som ofte viser sig at virke i praksis, og som virksomheder kan bruge som en konkurrencestrategi.

Disruption skaber arbejdspladser?

Når du hører ordet disruption, så tænker du ikke på at der med disruptive innovation også følger arbejdspladser. Det hænger sammen med, at innovation udvider den samlede kage af arbejde.

Hvis vi vender tilbage til mesteren indenfor Lean, Toyota og deres disruption af GM m.m., så introducerede de en meget billig Toyota Corolla på det amerikanske marked. Bilen var så billig, at folk der ikke tidligere havde haft råd til at købe en bil, herunder studerende, nu pludselig kunne anskaffe sig en bil. Det samlede antal solgte biler voksede, Toyota kunne åbne en fabrik i USA, og arbejdspladser blev skabt. Så disruption skaber arbejdspladser.

Typer af disruption

Der findes flere typer af disruptive innovation. Her skal nævnes følgende.

Low-end disruption

Introducerer produkter som er gode nok til at tilfredsstille behov for nogle pt. ”over-served” kunder gennem at bruge en holdbar low cost forretningsmodel. Tag Ryanair som eksempel herpå. Der gælder endvidere:

 • Som virksomhed bevæger vi os altid mod ”bedre” produkter – op i markedet.
 • Fordi vi mener at vi er smartere, og har bedre produkter end den nye low-end konkurrent, så ignorerer vi konkurrenten når den dukker op.
 • Vi giver low-end konkurrenten lov til at være i fred – indtil det er for sent og så udkonkurrerer han os.

New-market / non consumption disruption

Ved new market disruption introduceres produktet til kunder der ikke tidligere har haft mulighed for at få løst deres ”Job to be done”:

 • I tager ikke markedsandele for andre (deraf navnet non consumption)
 • Eksempelvis lettere tilgængeligt – mindre besværligt at købe produktet
 • Eksempelvis billigere
 • Kunder der ikke tidligere havde mulighed for at købe ydelsen/produktet

Hvor kan jeg lære mere?

På akademiets Lean kurser kan vi ikke undgå at tale om disruption. Din Lean instruktør er uddannet indenfor området, og med Lean kan vi ikke undgå også at tale om disruption.

Lean kursus

Du har her et overblik over akademiets certificerede Lean kurser. Du kommer også til at køre mere om Toyota og hvordan virksomheden har brugt business disruption til at indtage verden.

Agile og SCRUM Kursus

En Agil virksomhed bruger disruption teknikker når den udvikler. Baggrunden er en erkendelse af, at projekter der udvikles gennem en traditionel vandfaldsmodel, ikke kører optimalt. Agile og Scrum understøtter hurtig udvikling gennem små cyklusser frem for den langstrakte vandfaldsmodel. Du kan her læse om akademiets Product Owner kursus. Se akademiets Scrum Master kursus.

Lean, Scrum og Agile kurser