Hvad er RPA? Robotic Process Automation

8 vigtige punkter inden du går i gang med RPA

Indhold  

 • Hvorfor automatisere en proces?
 • Hvilke processer er velegnet til RPA?
 • Hvad gør RPA robotterne?
 • Hvor anvendes RPA?
 • Er RPA kunstig intelligens?
 • Er RPA det samme som en makro?
 • Hvordan kommer jeg i gang med RPA?
 • Hvilken RPA software skal jeg vælge?

Hvad er RPA Robotic Process Automation? RPA som også går under navnet Robotics, er softwarerobotter specielt udviklet til at automatisere administrative forretningsprocesser. På samme måde som vi har fået industrirobotter ud på produktionsgulvet, så kommer RPA robotter nu også ud i virksomhedens administrative funktioner. Det mest solgte RPA software er Microsoft’s. Lær det på Microsoft Power Automate Kursus.

Hvorfor RPA Automatisere en proces

Der er 5 årsager til at virksomheder er interesseret i RPA.

 • Effektivitet. RPA robotten er en effektiv virtuel medarbejder. Den kan udføre processer hurtigt med kort svartid, og den kan operere alle ugens 7 dage, 24 timer i døgnet. Som andre medarbejdere skal den plejes og den kan blive syg, men robotten kan hurtigt blive rask igen hvis den skulle gå i stå.
 • Undgå omkostninger. Når der kommer flere regelbaseret opgaver, så spørg om opgaven kan RPA automatiseres inden du ansætter en ny medarbejder. Skal opgaven løses af en virtuel medarbejder eller en rigtig medarbejder? Tænk RPA automatisering først.
 • Kvalitet. RPA robotten gør præcis det samme hver gang, og der vil komme færre fejl i opgaveløsningen.
 • Compliance. RPA robottens produktion dokumenteres i en log med fuld sporbarhed. Med RPA kan processen således altid dokumenteres.
 • Nøjagtighed i data input og output. Robotten kan udføre opgaver med meget høj præcision og nøjagtighed i input- og output data.

Hvilke processer er velegnet til RPA automatisering?

Ikke alle forretningsprocesser er velegnet til RPA automatisering. Forretningsprocesser med høj grad af variation og mange udfaldsrum er ikke egnet. Derimod er processer der er regelbaseret og repeterbare meget egnet til RPA automatisering. RPA har således størst værdi i forbindelse med repeterbare højvolumen processer. Lær om det på Power Automate kursus.

Hvad gør RPA robotterne?

RPA robotten imiterer den administrative medarbejders klikstrøm på tværs af systemer og dokumenter. Den kan arbejde i de fleste systemer og typer af dokumenter, og på den måde kan den gøre det samme som den administrative medarbejder, så længe det er regelbaseret vel at mærke.

Hvor anvendes RPA robotter?

Historisk startede RPA med at blive anvendt på back office forretningsprocesser, men i dag ser vi at RPA også anvendes på front office forretningsprocesser. Mange regnskabsafdelinger er begyndt at RPA automatisere deres repeterbare opgaver, ligesom RPA kan hjælpe i spidsbelastningsperioder hvor medarbejderne har svært ved at følge med.

Er RPA kunstig intelligens?

RPA er ikke kunstig intelligens, men vi ser at RPA software leverandørerne arbejder sig op mod AI og ML, og RPA robotterne kan mere og mere. Eksempelvis findes der i dag RPA løsninger hvor machine learning bruges i faktureringsprocessen. Når robotten ser en faktura den ikke kan genkende, sendes fakturaen til en medarbejder der klassificerer fakturaen. Næste gang robotten ser en lignende faktura kan den genkende fakturaen og behandle den. Robotten har lært, det kaldes machine learning, og det er en form for kunstig intelligens. Robotten er som udgangspunkt ”dum” og kan ikke selv tænke sig til hvad det er for en faktura. Med ChatGPT begynder at komme kunstig intelligens. Du kan lære om det hele på akademiets 4 dages AI kursus.

Er RPA det samme som en makro?

På mange måder minder RPA om en makro som vi kender det fra Excel. Forskellen er, at RPA robotten kan operere på tværs af mange forskellige systemer og i mange typer af dokumenter. På den måde kan RPA robotten kopierer den administrative arbejde, trin for trin, klip for klik, præcis som medarbejderen udfører processen, igen, så længe det er regelbaseret.

Hvordan kommer man i gang med RPA?

Det er nemt at få en RPA robot i drift. Skal robotterne bruges mere bredt i organisationen anbefales det at man gør det med omtanke. Det er ofte ikke teknikken der er problemet, men mere hvorledes virksomheden bedst organisere sine nye virtuelle medarbejdere; RPA robotterne.

Hvilken RPA software skal jeg vælge?

Der er mange RPA software udbydere på markedet. De har alle deres styrker og svagheder. Vi anbefaler at du tester om RPA softwaren kan virke i alle de vigtigste systemer og dokumenter du tænker at anvende.

Andre kurser 

Deltag i akademiets Scrum Master kursus. Alternativt kan du her læse her om alle akademiets Lean kurser. Eller deltag på akademiets populære Lean Six Sigma kurser.

Compass kurser